UZMAN KLİNİK PSİKOLOG RABİA YAVUZ
BEN KİMİM?
Ben Rabia Yavuz. Uzman Klinik Psikolog olarak görev yapmaktayım. Lisans derecemi Psikoloji-Sosyoloji İngilizce tam burslu ve onur derecesi ile İstanbul Şehir Üniversitesinden aldım. Ayrıca The University of Sheffield, Utrecht Üniversitesi, LSE ve Harvard üniversitesinde de eğitim aldım lisans eğitimim sırasında. Eğitim hayatım boyunca İstanbul Şehir Üniversitesi, Harvard Üniversitesi, Utrecht Üniversitesi, London School of Economics and Political Science ve The University of Sheffield gibi üniversitelerde travma, ön yargı, göç, travmaya müdahale, sosyal psikoloji ve sosyal politikalar alanında araştırma asistanlığı yaptım. Ayrıca Boston’da HSRI enstitüsünde koordinatörlük ve araştırma gibi alanlarda görev aldım. Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde stajımı gerçekleştirdim.
Yüksek lisans eğitimimi klinik psikoloji alanında yaptım, Marmara Üniversitesi mezunuyum. Klinik yüksek lisans eğitimim sırasında Şema Terapi ve Diyalektik Davranışçı Terapi eğitimi aldım. Prof. Gonca Soygüt Pekak, Dr. İrem Akduman ve psikoterapist Elit Bilge Bıyıkoğlu’nun süpervizyonunda klinik yüksek lisans eğitimimim süpervizyon sürecini tamamladım. Ayrıca Doç. Dr. Önder Kavakçı’dan Travma eğitimi ve süpervizyonu almaktayım. Prof. Dr. Psikiyatrist Kemal Sayar’ın süpervizyonluğunda mesleğimi yapıyorum. Yüz yüze görüşmelerimi Prof. Dr. Psikiyatrist Kemal Sayar’ın Bağdat Caddesindeki ofisinde gerçekleştiriyorum. Ayrıca online terapi hizmeti vermekteyim. Depresyondan travmaya kadar birçok alanda çalışıyorum.
Ağırlıklı olarak psikoloji alanına dair çeviri ve yazılarım Star Gazetesi ve Prof. Dr. Psikiyatrist Kemal Sayar’ın internet sayfasında yayınlanmaktadır. Dergâh, Nihayet, Lacivert, Uskudar University Journal of Social Sciences gibi dergilerden diğer yazılarıma ulaşılabilir. TRT başta olmak üzere farklı yayın organlarında uzman konuk olarak bilgilerimi paylaşmaktayım.
UZMAN KLİNİK PSİKOLOG RABİA YAVUZ
YOL
Psikolojik destek almak için psikolojik hastalıklardan birini yaşıyor olmamız şart değildir. Hepimiz kendimizin en iyi haline ulaşmak istiyoruz. Bu muazzam ve zorlu yolculuğu yalnız yapmak zorunda değilsin. Psikoterapi bu yolculuk sırasında sana insanı ve onun ihtiyaçlarını tanıyan bir terapist ile yolunu yürüme fırsatı sunar. Yanındaki psikolog bu yolculuk sırasında karşılaşabileceğin engelleri tanıyan ve alternatif yollar önerebilen kişidir. Psikoterapist zihnimizdeki dağınık halde bulunan birçok şeyi anlamamız için bize aynalık yapan kişidir. Terapi sabır ve çaba gerektiren bir yol ve bu yol hepimizin içinde yürünmek üzere bizi bekliyor. Yola düşmek, yolda olmak ve bu yolculuk sırasında öğrendiklerimiz bizleri kendi özümüze, kendi evimize ulaştıracak. Aksi halde bize ait olmayan yollarda kendimizden ve hayatımızdan eksilterek kaybolmuşluğun acısını hissetmeye devam edeceğiz.
BİZİM HİKAYEMİZ
İnsan, yaşadıkları ne olursa olsun onu anlamlandırmak ister. Bunu yapabilmek için de kendi hikayesini yazar. Böylece iç ve dış dünyamızın sokaklarında dolaşırken tutarlı bir hikâye kurabilirsek yolda kaybolmayız. Muriel Rukeyser, “Evren hikayelerden oluşur, atomlardan değil” diyor. Bu hikayeler sayesinde iç dünyamızda karanlıkta kalmış yerlere ışık tutarız. Bu ihtiyaç sayesinde içimizde bizi sabırla bekleyen ne çok hikâye vardır, böylece onlarla tanışırız. Bu hikayelerin en çok dillendirildiği yerlerden biri de terapi odasıdır. O odada hikayemizi inşa ederken benliğimizi de yeniden inşa eder, tazeler, hatta birbiriyle bağlantısız gibi görünen birçok noktayı birleştirir ve kişisel bütünlüğümüze ulaşmaya çalışırız.